GLIS 2019 pag8 ideeen
1152299766u09F63[2]
balancelle-de-jardin-en-bois-blanche-l-184-cm-1000-0-6-139570_2
co.baguettes.images
samen.download (1)
ab
bij tante yvette en onc paul.kl
co.download (1)
samen.seniorenrug
tiny house wit
cocktail.Afkoelen-in-je-spa-300x291
000.bbq.feest.BBQ verjaardag johan.2
moestuin.Mevrouw-Scholtens-in-de-tuin-klein
tuin sport
geraniums.ts
co.croissant-700x460
samen.lenen-65-plus
garden-party-364591_960_720
tuin petanquea
IMGA0556
samen.renovatie-seniorenserv-b2
malinois-with-ball-662719_960_720
samen.hqdefault
Cocktail_weinberg_wismar6
samen.index.html_q=files%2Fimagecache%2Fnode-page%2F13_23
000.bloemen.geraniumklein.IMGA0005c
moestuing
cocktails_titel_02-750x500
samne.HSN_07_35351_4_3_64799
y
cocktail.pexels-photo-338713
2013.juli.tonin mange a table.77kb.20130718_195237

IDEEEN  &

VOORSTELLEN,

VRAGEN  &

ANTWOORDEN,

REACTIES

VAN KANDIDAAT

MEDEBEWONERS


Hier gaan we alle nuttige informatie verzamelen. Stuur mail naar infoglis@misho.be en het wordt hier bijgevoegd zodat iedereen er op kan reageren.

Is mijn tuin aangelegd ?

>>> Elkeen richt zijn eigen perceel naar eigen zin in.  

De verbinding met elektriciteitsdraad  en waterslang tot aan het technisch lokaal verzorgt ieder voor zich.


Mogen dieren meekomen ?

>>> Wie dieren houdt zorgt voor omheining zodat ze niet bij de anderen komen.  Voor paarden, ezels e.d. wordt een aangepast stuk voorzien.


Zitten we allemaal op elkaar gepropt zoals op een camping ?

>>> Nee. Elk perceel is ongeveer 300 m2.  200 m2 kan elk naar eigen goeddunken omheinen.  Het bijkomende stuk van 100 m2 blijft open.  Je kan het gebruiken als parking of als groentetuintje maar    het is vooral bedoeld als buffer tussen de verschillende percelen. Je kan je stoel dus nooit tegen de omheining van je buur zetten en hij of zij zal nooit je scheetje horen, laat staan ruiken ... 

 

 

Tenzij iemand een vaste taak op zich wil nemen, neemt elk om beurten  ( om de 15 weken dus ) een week een taak op zich zoals bvb gras maaien, onkruid wieden, bomen en heesters snoeien, tuinhok opkuisen, kippenhok onderhouden, buitenkeuken onderhouden.


Wat als ik een goede klusjesman ben maar mijn vrouw geen bepaalde vaardigheid heeft ?

>>> Zij kan vast wel de groentetuin besproeien, de parkiet van Mies vers water geven als zij weg is of ze kan misschien goed naaien en iemand helpen om nieuwe gordijnen voor de caravan te maken ... 


Tiny :  " Ik wil wel voor je dieren zorgen als jij met vakantie gaat."


Als een medebewoner niet permanent hier komt wonen dan moeten zijn taken wel door een ander gedaan worden. Betaalt hij of zij daar dan voor ?  Of neemt hij, als hij er wel is meer taken op zich ?

>>>  daarover gaan we samen praten en regels opstellen.


Hoe zit het met TV kijken daar ?

>>> Tiny : "Met mijn gsm als mobiele hotspot heb ik internet op mijn computer en op mijn tablet. De computer verbindt ik met hdmi-kabel met de TV.  Ik kijk nu zowel op mijn computer als op mijn tablet en op mijn TV en heb wereldwijd veel meer zenders dan bvb met de parabool en canalsat. 

En natuurlijk kijk ik ook een paar uren op de franse televisie. Die hebben zowat 25 kanalen die ge gewoon met een draangbaar antenneke zonder problemen opvangt.   

Als ik de hele avond via internet TV kijk verbuik ik ongeveer 3 giga per dag. 

Met een Free abonnement van 20 € met 100 giga kom ik ruimschoots toe.  Het abonnement geeft mij bovendien zonder extra kosten recht op telefoneren naar belgische vaste nummers."  


Grondstukken zijn ofwel in landbouwzone ofwel in 'loisir-zone' gelegen en op geen van beide mag je bouwen.  Ook geen grote betonnen vloeren leggen en meestal geen gemetste muren bouwen.  

Maar er zijn uiteraard vele oplossingen zoals bvb tegels die in zand gelegd worden of de nu veel gebruikte metalen grillen die vol keien gegooid worden zoals u enkele voorbeelden op de fotos hiernaast ziet.


In plaats van een stacaravan denk eens aan een 'tiny house'.  In te richten in een container die je op een oplegger plaatst of in een oplegger of een totaal nieuwe konstruktie op een chassis.  Stacaravans zijn officieel verboden en alhoewel hier en daar nog getolereerd kan de gemeente op elk moment de verwijdering eisen...  Met een tiny house ben je wel echt safe en ben je vooral ook 100% mobiel !


Elektriciteit

Bij een installatie op zonne-energie is de grootste kost eigenlijk de batterijen voor de opslag van de energie.  We doen er dus beter aan een installatie voor direkte produktie te plaatsen.  Als er zon is levert die dus energie.  En zon is er hier overdag heeeel veeel... zelfs in de winter.  Die installatie moet voldoende zijn om koelkasten en vriezers overdag te bevoorraden, voor de waterpomp, voor TV's, radios, computers, even de microgolf gebruiken of een koffietje zetten.


Iedereen kan elk voor zich nog enkele zonnepanelen met inverter en batterijen plaatsen.


's Avonds en 's nachts, op afgesproken tijden en ook bij slecht weer zetten we de elektrogeen groep aan. 


Water

Met een waterput gaat bij elke draai aan de kraan de drukbooster aan. Om dat te vermijden zou elk een waterreservoir van laten we zeggen 1000 l kunnen zetten. Die vul je eens per week of zo bij als de groep aan staat. Handen wassen, bloemekes gieten enz vergt dan niet telkens ectriciteitsverbuik. 

>>> Als we op een plaats zitten waar je op enkele meters al water hebt dan ligt het wellicht voor de hand op elk perceel een ouderwetse handpomp te zetten ? Das ook nog best gezellig.-


Veiligheid

>>> Bij de taakverdeling zou er altijd een concierge moeten worden aangesteld die overal een oogje in het zeil houdt als iemand niet thuis is.


Hoe zit het met de auto ? In Frankrijk betaal je geen wegentaks. Dus niet twijfelen om zo rap mogelijk je auto hier in te schrijven. ( op het adres van het huisje in het dorp )Technisch lokaal

Omdat konstrukties verboden zijn zetten we een oplegger als technisch lokaal voor electro groep, installatie voor de zonne-energie, waterpomp en drukbooster, etc.

Daarin is dan ook ruimschoots plaats voor een werkplaats en berging voor tuinmaterialen. 


Mogen de bewoners hun caravan, tiny house of een tent er naast verhuren om een centje bij te verdienen ?

En als familie op bezoek komt mogen die hun motorhome bij op het grondstuk zetten ? En wat dan met het verbuik van electro en water enzo ? En neemt die persoon dan ook de taken over ?

>>>  Als de bewoner er zelf niet is dan maakt het qua verbuik geen verschil als er een ander verblijft. Voor het overige moeten we het samen bespreken.


Word ik betaald voor het werk dat ik doe ?

>>> Nee. Bedoeling is juist dat geen van ons kosten hoeft te maken voor wat dan ook omdat we voor iedere taak iemand 'in huis' hebben.  Elke bewoner zal dus een bepaalde verantwoordelijkheid toegewezen krijgen. 

Als madame x een pergola voor haar motorhome wil bouwen dan gaan degenen die daar wat vanaf kennen haar daarbij helpen en degenen die er niets van kennen komen waarschijnlijk ook een handje toesteken al is het maar met het aanbrengen van gereedschappen.   


Ik kan geen frans ... 

>>> Dan organiseren we toch franse lessen !  En ondertussen helpen degenen die wel al frans kunnen als je ergens een probleem mee hebt.


Zijn er kringloopwinkels in Frankrijk ?

>>> Het noemt hier Emmaus of Troc. En in Pollestres vlak naast Perpignan is er een hele grote.  Emmaus is opgericht door Abbe Pierre die prins Laurent trouwde.  Je koopt er werkelijk alles voor een prikje.  Meubels, kleren, huishoudgerief, speelgoed, bouwmaterialen ... alles.


Wat heb je daar van verwarming nodig ?

>>> Van half oktober tot half april heb je 's morgens en 's avonds even wat verwarming nodig.  Als je een koukleum bent dan zul je ze december, januari en februari geregeld ook overdag aanzetten.

Maar gemiddeld genomen kan je 1 op 2 dagen de hele winter door 's middags buiten op je terras eten.


Tiny :  We zijn vandaag 22 december 2019 en het is 20u.  Ik heb geen verwarming aan en het is nog 20 graden !   


Klimaatinfo via Wikipedia :

Perpignan heeft een typisch mediterraan klimaat. De winters zijn er zacht en de zomers zijn er warm en droog. De temperaturen in de zomer kunnen tot boven de 30 graden oplopen, maar worden vaak wel gecompenseerd met de wind uit de Pyreneeën, bekend als de tramontane die het hele jaar door over het gebied waait. De temperaturen 's nachts zijn nog steeds warm, boven de 20 graden. De temperaturen kunnen tot in november nog rond de 20 graden blijven en de daaropvolgende winter is stukken milder dan in de rest van het binnenland van Frankrijk. Wel kan de tramontane soms een onaangenaam gevoel veroorzaken. Soms kan het in de nachten van eind december tot begin februari vriezen. Perpignan kent gemiddeld geen volledige sneeuwdagen. Omdat de Middellandse Zee nog in het voorjaar geleidelijk opwarmt kunnen de lentes vochtig zijn met hier en daar wat stortbuien en windstormen, met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden in mei. Dit is soms vergeleken met binnenlandse steden als Toulouse minder warm voor de tijd van het jaar. De stad telt meer dan 300 zonnedagen per jaar. Dit is hoger dan gemiddeld vergeleken met de rest van het land. Perpignan is gemiddeld ook tot 4 graden warmer dan Parijs. De stad behoort dan ook tot de warmste steden van Frankrijk.


Ik wil al lang naar het zuiden maar ben bang niet genoeg kennis te hebben om al de administratieve rompslomp te regelen. Hoe doen jullie dat ?

>>> Tiny is al 15 jaar ter plaatse en weet dus meestal wel waar je moet zijn en wat je moet doen. We gaan ook laten we zeggen elke week bij elkaar zitten en overleggen wat er moet gedaan worden.


Ik ben veganiste.  Past dat wel bij jullie ?

>>> Ja natuurlijk. Waarschijnlijk eet iedereen meestal bij hem thuis. Er zal vast ook wel samen gekookt worden en BBQ's gehouden worden maar ook dan kan dat zonder probleem aangepast worden aan ieders behoefte.  Jij zal dan ook veel genieten van onze moestuin.


Ik ben niet zo iemand die altijd in een groep wil zitten.  Maar ik geef toe dat ik bang ben om helemaal alleen oud te worden. Zullen de anderen mij niet asociaal vinden als ik niet voortdurend bij hen ga zitten ?

>>> We zijn niet met elkaar getrouwd he !  Bedoeling is er voor elkaar te zijn als dat nodig is. Sommigen zullen meer bij elkaar zitten als anderen. Niets mis daarmee.


Ik heb nog geen motorhome en ik kan niet zo direkt beslissen welk type best voor mij zou zijn. Is er ter plaatse iets beschikbaar ?

>>> Ja, er zijn verschillende verhuurbedrijven. Er zijn ook vele particulieren die hun motorhome tijdelijk verhuren.       

Iemand van ons kan je op het vliegveld afhalen en er naartoe brengen. 

Klik op de kader om te vegroten.

-

-

-

-

Ook op www.leboncoin.fr ( de koopjeskrant van hier ) vindt u veel aanbiedingen.Wie wil er nu zijn oude dag slijten in zo'n klassiek ouderlingentehuis waar iedereen zich dood verveelt  ?    Toen je jong was droomde je van een hovenier, een poetsvrouw en een kokkin maar als je ouder wordt besef je  dat nu net zulke bezigheden je spieren, gewrichten en je hersenen fris en gezond houden ! 


Misschien kan de ene nu niet zo goed meer denken en de ander is niet meer goed te been maar als iedereen 'iets' doet wat hem of haar nog wel goed af gaat dan draait de molen perfekt rond.


Dus geen personeel in dienst betalen maar liever opteren om je centjes aan leuke dingen te besteden. 

We willen elk trouwens baas blijven in ons eigen kot !  


Een mini dorpje ... ook dat is het projekt Glis. 


Maar wat als mijn partner zou komen te overlijden ? 

>>>  Dan ben je in elk geval niet moederziel alleen ! Je kan je eigen gangetje blijven gaan en je weet dat de anderen er zijn als je wat nodig hebt. 


Ik ben alleen maar stel dat ik iemand leer kennen. Wat dan ?

>>>  We zullen samen een reglement opstellen waarin de modaliteiten vast gelegd worden.


Wat als 1 van de bewoners bvb onverdraaglijk  gedrag zou gaan vertonen,  voortdurend dronken of gedrogeerd anderen zou lastig vallen ?

>>> Ook dat is telkens weer een reden om samen te overleggen.  Als iemand een psychologisch moeilijke periode door maakt dan moet die niet verstoten worden maar op begrip kunnen rekenen.  Allemaal samen moet er steeds naar oplossingen en compromis gestreefd worden. Op een aparte pagina lees je een model van reglement waarmee we van start kunnen gaan.   


Samen is het leven veel goedkoper.

Aan de ene kant omdat we geen personeel nodig hebben want we hebben voor elke klus wel iemand ' in huis'.  

En aan de andere kant kan je als je dat wil vele kosten delen door bvb samen te gaan supermarkten of grote verpakkingen aan te kopen. Of bij elkaar leggen voor een gezamelijke maaltijd. 

Het is de bedoeling met zijn allen samen een veel leuker leven te hebben dan wat we elk apart zouden kunnen bekostigen.Ik ben bang dat ik niet tolerant genoeg ben om andermans gedrag en gewoontes te respekteren.

>>> Als je je goed voelt in je omgeving dan komt dat van zelf. Elk van ons draagt daar zijn steentje toe bij. En nu we op pensioen zijn hebben we alle tijd om rustig te blijven !


Ik hou niet van honden en katten.

>>>  Veel mensen en vooral als ze ouder worden houden veel van huisdieren. Dat betekent niet dat die anderen zouden moeten storen.  Dat is enkel en alleen een kwestie van regels. En die stellen we samen op. De huisregels zullen bvb bepalen dat dieren niet mee aan tafel komen als we samen gaan BBQ-en.  Wie dieren heeft is verplicht zijn tuin te omheinen. 

Tiny : "Ik vind mijn mini varkentjes superlief maar ik verwacht niet dat jij die op een dag in jouw zetel wil aantreffen ..."  


Bedoeling is dat we 'leven' !

Iets te doen hebben is primordiaal maar dan wel zonder dat het een corvee wordt. Ergens in een hoekje wegkwijnen van verveling dat doe je in een ouderlingentehuis maar dat staat hier niet op het programma. Er is voor ieder van ons wel ergens iets te doen wat hem pleziert. Alles wat je vroeger als een sleur beschouwde wordt nu uit je leven verbannen want ofwel doet een ander het of je doet het ten hoogste 1 week op de VIJFTIEN !


Gaat het niet te moeilijk worden om met 10 of 15 mensen overeen te komen ?

>>> Tiny :  ik heb eens geprobeerd om met enkele mensen samen te wonen in een huis. Het was een regelrechte ramp. Met 3 of 4 ga je geen regels opstellen en ga je ervan uit dat ieder wel ziet wat er te doen is zoals in een gewoon huishouden. Niets is dus minder waar. Je zit ook altijd op elkaar vingers te kijken. En... je hoort ook alles van elkaar ! 

Je moet juist met veel meer zijn om alle taken te kunnen verdelen, het geheel goedkoop te maken en als een mini dorpje te besturen.


Als we ouder worden vermindert onze weerstand. De chemische brol op groenten en fruit en de opgefokte dieren gaan dan ook een groter gevaar vormen voor ons immuunsysteem.  

Eigen gekweekte van die lekkere vlezige kippen en konijnen en eieren uit ons eigen kippehok  ...  je sla en tomaatjes vers uit de moestuin halen ...  en wie het niet uit gezondheidsoverwegingen doet, doet het uit pure gourmandise !


En de gezondheidszorg in Frankrijk ?

Tja, de eerlijkheid dwingt me te vermelden dat er hier net zo veel ongenoegen heerst onder het verplegend personeel als in Belgie.  Qua kosten en betalingen maakt het ook allemaal niet veel verschil.

Tiny : "Misschien moet ieder dat met zijn ziekenfonds wel even checken maar ik heb hier eens een ingreep aan mijn hand ondergaan en heb in de kliniek niets moeten betalen. Alles werd door mijn ziekenfonds geregeld."  


Ik ben vorig jaar mijn vrouw verloren en voel me helemaal verloren. Ik vraag me af of leven in Glis voor mij een goede oplossing zou zijn.

>>> Alledaagse probleempjes waarmee je nu vaak geconfronteerd wordt behoren tot het verleden … ik denk bvb aan hulp bij paperassen of met de computer, een defect aan uw auto of een zoom in je pantalon leggen …  geen nood meer want er is wel altijd iemand van ons die juist daar goed in is.


Het bekoort me wel om in de natuur te gaan leven maar zit je daar dan niet ver van alles verwijderd ?

We gaan 'op den buiten' wonen maar eender waar in de Pyrénées Orientales ben je nooit ver weg van de beschaving, grote commerciele centra en de animatie van ontelbaar vele gezellige plaatsen als Le Barcares, Collioure, Ceret, Bourg Madame, Font Romeux ... 


Verkoudheid, een griepje of een been gebroken ?

Geen zorg meer, de boodschappen worden gedaan en het eten zal klaar staan.


Kan ik daar eigenlijk zo wat hetzelfde eten kopen als hier in Belgie ?

>>> Carrefour, Auchan, Lidl ... je vind er op enkele uitzonderingen niet te na gesproken alles wat je gewend bent.  Er is wel geen frituur op elke hoek van de straat, pistolets kennen ze niet en een broodje americain ook niet.  Aan de andere kant zijn er dan weer zo veel andere lekkere dingen ...


Als ik u vertel dat de franse keuken tot de beste ter wereld behoort dan verklap ik u niets nieuws maar dat we hier in de streek van enkele uitzonderlijke wijnen wonen maakt het pas echt speciaal.  Een Muscat of een Banyuls als aperitief en een glaasje Collioure wijn (zowat de enige wijn die gemaakt wordt zonder enige toevoeging van suiker ) bij het eten ... zalig ! 


De restaurants aan zee zijn alom bekend voor hun geweldige visplateaus ... oesters en verse vis uiteraard in overvloed ...

Echt watertanden ga je als we een varkentje of een lammetje aan het spit gaan grillen ... heerlijk gekruid en op het houtvuur gegrild ... een streling voor de tong ! 


Tiny : " Het viel me bij mijn laatste bezoek aan Belgie op dat uit eten gaan daar veel duurder is als in Frankrijk.  Nu ga ik wel meestal naar self-service-restaurants als Flunch en Crescendo maar met zijn tweeen eten we er altijd voor 15 à 20 euro wijn inbegrepen. En dan zijn de frieten ook nog à volonté !


En is er veel mogelijkheid voor sporten en hobbys ?

>>>  Wandelen, fietsen, paardrijden, ultralight vliegen, parapente, kayakken, duiken en snorkelen, vissen in plassen, rivieren of op zee en alle denkbare watersporten ... alles is in ruime mate ter beschikking. Er wordt ook veel aan country dansen gedaan en de Freeness fitnesszalen kosten minder dan 30 euro per maand sauna en groepssessies allemaal inbegrepen. Bovendien zijn er de absoluut unieke belevenissen zoals 280 verschillende vogelsoorten observeren langs de lagune van Leucate of wandelen langs de sentier littoral en kuieren door de beroemde straatjes van Collioure of pittoreske bergdorpjes als Prats de Mollo, Castelnou of Bourg Madame bvb. 


Ik wil graag komen maar ik heb tijd nodig om het allemaal voor te bereiden. Kan dat ?

Natuurlijk. Het zal zo wie zo tijd vergen om tien à vijftien mensen ij elkaar te vinden. En dan een mooi stukje grond uitzoeken waarna er 3 maanden passeren aan formaliteiten vooraleer je het daadwerkelijk in gebruik kan nemen. Iedereen heeft dus rustig tijd om in het natte belgenlandje alles te organiseren voor de verhuis naar het paradijs.


Wat doe ik met enkele meubels en grote dingen waaraan ik erg gehecht ben maar die niet in een tiny house passen ? 

Omdat je hier 2/3 van het jaar buiten bent maak je een grote buitenkeuken. Grote koelkast en vriezer vinden daar alvast hun plaats.  We hebben meubels en allerlei nodig om het huisje in het dorp in te richten.  Ieder kan er zijn eigen hoekje hebben. Een grote kast met al je boeken of hobbymaterialen kun je er zeker kwijt.

En we gaan vast ook een gemeenschappelijk open keuken maken. Alle keukengerei zal dus welkom zijn.


Sneeuwt het daar nooit ?

Om de 20 jaar valt er opeens 50cm sneeuw ! Ik heb het dus in de 17 jaar dat ik hier ben 1 keer gezien. Het was begin maart in 2008 en ik kan u verzekeren dat we allemaal perplex stonden. Het was dan ook een complete chaos want niets of niemand is er hier natuurlijk op voorzien. 3 dagen en we lagen alweer in 't zonneke ! 

Misschien moeten we met de klimaatopwarming helemaal nooit meer sneeuw verwachten ? 


Hoe weet ik of ik wel overeen zal komen met de anderen ?

>>> Zoals al eerder ergens gezegd :  we trouwen niet met elkaar he ! Ben je een onmogelijke egoist en onverbetelijke herrieschopper, een vervelende dronkaard of een zware druggebruiker dan hoor je niet thuis in Glis. In alle andere gevallen kan je je er alleen maar goed gaan voelen.


We maken overeenkomsten voor het energieverbruik.

We komen overeen dat er enkel led-verlichting wordt gebruikt, dat elektrische toestellen tot de moderne generatie moeten behoren en dat het vebruik overdag als we afhankelijk zijn van zonnepanelen beperkt wordt.  De wasmachine draai je bvb  's avonds als de groep aan staat. Uiteraard kan ieder voor zich een eigen  installatie met zonne-energie plaatsen. Het gebruiken van een eigen stroomgroepje mag natuurlijk ook maar moet wel in een geluidsisolerend hok staan zodat het niet storend is voor de buren. 


Kosten en voorwaarden voor bezoekers of nieuwe partners.

Zullen in gemeenschappelijk overleg vast gelegd worden. Iedereen zal zijn deel moeten betalen. Aan het aantal bewoners moet perk en paal gesteld worden want het kan niet dat iemand een hele familie gaat herbergen of er 10 mensen op 1 perceel wonen. 


Ik heb zo veel spullen !

>>> Je mag dan wel niet bouwen, je kan wel een werfwagen zetten zoals op de fotos in de kolom links hiernaast.  Daarin blijft alles staan wat je als je op toer gaat niet mee neemt.

En je gaat binnen slapen en 's avonds naar tv kijken maar vergeet niet dat je het overgrote deel van de tijd buiten leeft. Je maakt een grote pergola met een buitenkeuken en je rijdt je motorhome er tegenaan. 


Geen zorgen als ik maanden lang weg ben ?

>>> De meesten zullen hier permanent  wonen en hooguit af en toe op vakantie gaan.  Volk genoeg dus om alles in 't oog te houden. 


We geven de vzw een goed doel. 

Dat geeft niet alleen een goed gevoel maar opent vele deuren en levert vele voordelen op. 

Bvb vakanties organiseren voor arme mensen of mensen die een grote tegenslag hebben gehad. Een caravan verhuren of een kamer in het huisje voor kennissen die op bezoek komen en als er geld over blijft gaat dat in de kassa voor het goede doel. Daarmee kunnen we dan af en toe de kamer of de caravan ter beschikking stellen aan een arm gezin. 


Komt er een zwembad ?

Dat hangt er van af of er belangstelling voor is.  Een zwembad vraagt dagelijks onderhoud en is ook een kost aan produkten. Tof voor kinderen om te spelen maar om eens een half uurke te gaan zwemmen dan moet het al wel heeeel groot zijn ...   om eens lekker te gaan zwemmen is de zee niet ver weg en voor elke dag is er niets beters dan een jacuzzi in je eigen tuin ! 


Dicht bij zee ?

Ja maar toch ook weer niet te dicht he !  Je wilt toch niet in het midden van de toeristedrukte zitten.

En niet te ver weg want het is net in de kuststrook dat er veel minder bewolking is. Dat komt doordat het land overdag warmer is dan de zee waardoor er zeewind ontstaat die eventuele bewolking die boven land hangt weg duwt. 

Maar als er dan kort bij zee al wat bergen opduiken dan houden die weer de zeewind tegen.

Niet zo simpel he om de ideale plek te vinden ! 

Tiny : ' Ik heb heel vaak gezien dat we in Collioure bewolking hadden terwijl we St Cyprien in volle zon zagen liggen.' 


 

Op 15 juli 2019 20:20:53 +02:00, schreef hans Uijleman <klangbach@gmail.com>:

Hallo Tiny,

hoe groot worden de woonpercelen? 

ik dacht aan 300 m2

is daar ook ruimte voor een moestuin? Een stel heeft ongeveer 400 m nodig om de jaarbehoefte aan groenten, fruit en ardappelen te kunnen dekken.

ik dacht een gemeenschappelijke moestuin te maken, daar kan elk wel ook zijn eigen plek in hebben 

het is afhankelijk van de grootte van het terrein dat we kopen ...

Een stel heeft ongeveer 400 m nodig om de jaarbehoefte aan groenten, fruit en ardappelen te kunnen dekken.

iedereen kan uiteraard in zijn eigen tuin ook wat planten  ( ik voor mij alleen bvb plant het in grote kuipen en bakjes die je denk ik ergens op mijn fb wel zult zien ) ... fruitbomen gaan natuurlijk ook niet in de moestuin want die zouden de zon er weg nemen en planten we dus in onze eigen tuintjes zodat ze tegelijkertijd in de zomer schaduw geven en als je 400 m2 zegt dan spreek je voor belgen die elke dag stapels aardappelen eten en die nemen ongelooflijk veel plaats in in de moestuin ...  tegenwoordig en zeker de mensen uit het zuiden die eten veel graanprodukten en pasta ... alles zal dus afhankelijk zijn van de bewoners die samen zullen kiezen 

Ben geinteresseerd. Lijkt me een giga leuk plan. We (mijn vrouw 55 en ik 75) wonen momenteel in Duitsland in een mini-dorp op 400 mtr. hoogte in het Hochsauerland, vanwege de bergen. Kijk maar op klangbach.com

Knap werk hebben jullie daar verricht. En jullie filosofie vind ik geweldig. Ge beseft toch dat in dit projekt er geen huizen gebouwd mogen worden ... bouwgrond is veel te duur, en we willen juist niet in een betonnen blokkendoos gaan wonen he ...

Met muzikale hartegroet. Hans Uijleman.

Zonnige groeten vanuit het warme zuiden, tinyMoet ik mij de vraag stellen of  ik wel genoeg ruimte ga hebben ? 

Zeker niet !  Ge gaat verstomd staan hoe weinig ge hier eigenlijk binnen in uw motorhome of tiny house zijt. 

Ik (Tiny)  zit 'in volle winter 's middags gemiddeld 1 op de 2 dagen buiten te eten ! 

Het is aan uzelf om een mooie open zitruimte te maken voor uw tiny house en geloof me daar zult ge ook de meeste tijd doorbrengen. Op de pagina 'is het wel groot genoeg'  geven we u super gezellige voorbeelden.


Is het daar echt altijd warm ?

Warm en warm is twee he ! 

Lichtjes Vriezen doet het aan de grond wel soms 's nachts in december en januari. 

In de winter kijk ik 's avonds langer tv of ik zit op internet dus ik ga later slapen en sta dan tegen 9u op. Tegen die tijd schijnt het zonnetje in mijn bed en als ik buiten stap om Misho en Tonin eten te gaan geven is een pulletje aantrekken genoeg.

Het is nu ik dit schrijf 9 januari  14u, het is 21 graden in de schaduw en ik heb net een uurtje gezond (het hele jaar een bruin kleurtje houden is voor mij heel belangrijk). 


Ik heb gehoord van mensen die lange tijd op toer gaan met hun motorhome dat ze problemen hebben met hun adres. Hoe lossen jullie dat op ? 

Daar zit het grote voordeel  van onze groep. Omdat we met meerderen zijn kunnen we mits elk elke maand  ongeveer 30 € bij te leggen een huisje in het nabijgelegen dorp huren en daar hebben we dan een officieel adres.   


Heel interessant is de website van Olivier die alles uitlegt over wonen in een motorhome het jaar rond. Het gaat hier wel dus om een motorhome die voortdurend rond rijdt en geen vaste stek heeft zoals Glis. De website is in het frans. 

J'habite là où je me gare ! Célibataires, couples, familles de tous les âges et niveaux de revenus abandonnent leurs modes de vie traditionnels pour prendre la route. Beaucoup ont été camping caristes pendant des années avant de devenir Full Timer (temps plein), mais de plus en plus de gens deviennent Full-Timer en n'ayant aucune expérience ou très peu. Vous pouvez également visiter mon site internet. Je vous le présente le en quelques mots. Vous pourrez y télécharger un mini-guide gratuit ou vous y trouverez plein d’astuces. Sur la page d'accueil, vous y trouverez des articles, sujets d'actualités sur la vie en camping-car. Une page à propos ou je présente l'histoire et mon choix de vivre en camping-car. Une page avec des liens des articles les plus intéressants aux dires des visiteurs. Vous pourrez aussi me contacter, une page FAQ des questions fréquentes. Si vous aussi vivez 365 jours de l'année dans un camping-car, alors ce groupe est pour vous. Faites le vivre ! Toutes les publications qui n'ont pas lieu d'être sur ce groupe sur la vie en camping car (et uniquement) seront supprimées. Olivier http://www.cmoncampingcar.fr/Wonen waar je wilt

Wie wil dat nou niet? Wakker worden met zo’n fantastisch uitzicht, zonder dat de overburen bij je naar binnen gluren. De vrijheid hebben om je huis mee te nemen naar waar jij heen wilt. Voor je werk, een vakantie of gewoon om te gaan waar jij graag wilt.

Vrij zijn van de hoge druk van financiële lasten. Geen hypotheek die een groot deel van je zuur verdiende loon opslurpt. Niet thuiskomen in een te groot en ongezellig huis, nadat de kinderen de deur uit zijn. En daarvoor dan ook nog eens een vermogen aan stookkosten betalen.

Een Tiny House is geen chalet, geen caravan, geen mobiele bungalow, maar een klein verplaatsbaar huis. Een Tiny House is bovenal betaalbaar. Het wordt gebouwd als een ‘gewoon’ huis en is van alle basis-gemakken voorzien zonder overbodige opsmuk. Het woonoppervlak van een Tiny House bedraagt maximaal 35 m2. Een Tiny House is door jezelf te verplaatsen via de openbare weg, omdat de maximale breedte 2,55 meter, de hoogte 4,20 meter en het gewicht 3500kg zijn.

Tiny Houses zijn ontstaan in Amerika en Canada. Men spreekt daar van een ‘Tiny House Movement’ van mensen die bewust kiezen om kleiner te wonen. Vooral vanuit het onbevredigende gevoel een steeds groter deel van het inkomen te moeten besteden aan woonlasten. Want woningen zijn in de afgelopen 30 jaren steeds groter, luxer en duurder geworden. Hypotheken, stookkosten en onderhoud worden vrijwel onbetaalbaar.


Hoe verwarmt ge een tiny house ?

De meest klassieke manier is een centrale verwarming zoals van het merk Alde. Ge kunt er ook warm water mee produceren en het systeem werkt zowel op gaz als op electriciteit.  Voor zover ik het bekeken heb zou je hier in het zuiden in de 2 wintermaanden 1 à 2 gasflessen per maand verbruiken al naargelang hoe kouelijk ge zijt he. 

Ik (Tiny) heb gekozen om mijn prachtig koperen bootkachel die ik destijds voor mijn boot gekocht had te plaatsen.  Hij werkt op stookolie en het verbruik is miniem.  Ik kan u geen juiste cijfers geven want ik heb hem deze winter nog niet aangesloten omdat het nog niet koud is. 

Ik zie in veel tiny houses en zelf ingerichte motorhomes vaak houtkachels staan. Super gezellig is dat !


Dit heb ik gelezen op de website van Ecodorp Boekel.

Zulk idee zouden we ook kunnen hanteren in Glis.

We vragen van elke ecodorper om twee dagen per week vrijwillig bij te dragen aan de ontwikkeling van het dorp. Dat mag als boekhouder, oppasser, bouwer, redacteur, het maakt niet uit. Want elke klus wordt hetzelfde gewaardeerd, waardoor je kunt doen waar je kwaliteiten liggen.

Het fijne van werken voor Ecodorp Boekel is dat het zo’n breed project is dat iedereen zijn kernkwaliteiten kan ontplooien binnen het ecodorp. Als je een taak hebt waarbij je je kernkwaliteiten kunt gebruiken, kost je dat geen energie, maar levert zelfs energie op!Het projekt Rivendell Village kan inspirerend zijn voor het projekt Glis.

Samen met vele andere groepen wereldwijd werkt Rivendell Village aan een nieuwe manier van leven, wonen en werken, aan de bouw van lokale en duurzame eco-oases, waar Mens Zijn en creativiteit voorop staan en de vervreemding van ons ware Zelf en de omringende natuur geen kans meer krijgen. Deze pilootprojecten faciliteren de transitie naar een nieuwe samenleving. Een groene wereld waar kleinschalige nederzettingen de omkadering vormen voor individuele creatieve ontplooiing. De zelfbedruipende gemeenschappen vormen een netwerk van Levende Dorpen die als zonnestralen onze Aarde verlichten, verwarmen en behoeden. Op het dorp beheert iedere familie een lapje grond wat samen een kleurrijke en diverse lappendeken van eetbare en paradijselijke woontuinen betekent. Onderlinge uitwisseling van goederen en diensten tussen Mensen en dorpen laten dan nieuwe economie-vormen ontstaan, niet gebaseerd op winst en uitbuiting, maar op rechtvaardigheid en eerlijkheid. Zo is er genoeg werk en voedsel voor iedereen. Zo komt macht, kracht en vrijheid terug bij de Mens. De Levende Dorpen voorzien in een antwoord op de ecologische problemen, bieden een structuur tot maatschappijvernieuwing, omkaderen de geboorteplaats van de Universele Mens en ondersteunen de vestiging van een hartbeschaving op Aarde gebaseerd op wijsheid, vrede, vrijheid, harmonie en liefde.

http://www.rivendellvillage.org/ 

Als de leden van onze groep voorstander zouden zijn van veel grotere terreinen en dan uiteraard ook grotere bedragen zouden willen inbrengen dan zou een samenwerking met Rivendell Village zeker voor de hand liggen.Is permacultuur ook iets om in Glis te gaan doen ?  

Neem eens een kijkje op een site zoals deze :

https://www.fermedubec.com/la-permaculture/nos-methodes/

Vous êtes nombreux à nous solliciter car vous avez un projet, et vous souhaitez savoir « comment nous avons fait ». Sachez tout d’abord que notre parcours n’a pas été linéaire et surtout, a été semé d’embûches…Nous le racontons dans notre livre Permaculture – Guérir la Terre, Nourrir les Hommes.dat het projekt voor avonturiers is is wel duidelijk denk ik ...  het blijft altijd toch een beetje buiten de wet leven maar gezien de enorme bijval die de tiny houses genieten ben ik ervan overtuigd dat heel veel burgemeesters ze makkelijker zullen aanvaarden ...  in frankrijk wordt nu ook de taxe d'habitation afgeschaft en dat was een belasting die integraal naar de gemeentes ging ...  eens een goeie grond gevonden, naar de gemeente gaan met argumenten die ze alleen maar als positief kunnen beoordelen en vooral die de gemeente geen geld gaat kosten in tegenstelling tot de mensen die in huizen wonen ( geen huisvuilophaal nodig, geen elektriciteit, geen waterleiding en belangrijker nog geen vuil wateropvang nodig ), dan ben ik  zeker dat het bijna overal kan   ... 


momenteel zijn het vooral stacaravans die zich overal zo'n beetje proberen te verstoppen en waar de mensen soms in eerder miserabele omstandigheden leven ...  omdat ze het allemaal in hun eentje doen ... en dat zou heel anders zijn als ze zich zouden groeperen en bij elkaar leggen  om een mooie nederzetting te maken ...  niet te verwonderen dat ze nu overal die stacaravans weg willen krijgen ... wat overigens niet lukt ... 


ik vind er maar 1 overtuiging het waard om ernaar te streven en dat is vrij zijn in een gezonde wereld die u weinig geld kost


Doe ook eens inspiratie op op de pagina van pieter en veerle die een huis bouwen met containers :  

https://www.facebook.com/greenaubergine/Daar moet ge wel geld voor hebben he ! 

het gaat er nu juist om om goedkoop te leven he ... zijt ge al eens gaan kijken op depagina PRIJS ? ik heb zelf eigenlijk niets betaald voor mijn oplegger die ik dan wel zelf inricht ... voor 2 a 3.000 euro koopt ge gemakkelijk een oplegger en inrichten kunt ge zoals ik beetje bij beetje doen ... als we een tiental mensen bij elkaar hebben die elk 3.500 euro bijleggen dan kunnen we van start gaan ! en daarna komt iedereen hier wonen wanneer hij daar klaar voor is.


projekt GLIS is grotendeels gebaseerd op het gevaar van de klimaatveranderingen die blijkbaar veel sneller op ons gaan af komen als eerst gedacht werd ... dat mensen zich de dag van vandaag voor vele jaren in de schulden willen steken voor een huis vind ik in veel gevallen toch echt wel een beetje dom ... en het plezier te weten dat ge met een mobiel huis wanneer ge goesting hebt erop uit kunt trekken das toch geweldig he !

ENKELE GROTE VOORDELEN IN GLIS ZIJN :


- thuis oud worden

- geen trappen

- in de natuur is goed voor degezondheid

- geen schrik voor inbrekers want uw huisje is nooit alleen

- groot deel van het jaar gebruik je de douche in de tuin !Aarzel niet uw opmerkingen, vragen en suggesties in te sturen.

We voegen ze met veel plezier bij


en


blijf ons volgen op :

https://www.facebook.com/groups/588521048371742/?ref=group_browse